Anaheim Ducks on hävinnyt 11 ottelua perättäin, mutta päävalmentaja ei ole uhattuna - vielä.
Seurahistoriansa ankarimmassa tappioputkessa liitelevä Anaheim Ducks on suurennuslasin alla NHL:ssä. Syyttävät sormet ovat kohdistuneet jo monta ottelua sitten Randy Carlylen suuntaan, eikä ihme, sillä joukkueurheilussa on tapana, että kriisin hetkellä päävalmentaja saa luvan lähteä ensimmäisenä.
Mutta niin vain joukkueen GM Bob Murray ilmoitti julkisen tiedotteen voimin, että hän ei aio toistaiseksi tehdä muutoksia valmennuksen suhteen.
A statement from Executive Vice President and General Manager Bob Murray. pic.twitter.com/UyocDVbmjJ
— Anaheim Ducks (@AnaheimDucks) January 14, 2019
Tiedotteessa käy ilmi, että Murray haluaa pelaajien kantavan tilanteesta isomman vastuun. Hän odottaa tasonnostoa koko joukkueelta, erityisesti isoimpien roolien pelaajilta.
Se tiedetään varmaksi, että maalivahti John Gibson käy nyt jo ylikierroksilla ja lienee ajan kysymys, milloin maalivahti ei yksinkertaisesti enää pysty urotekoihin. Gibson on kohdannut 1137 vetoa tällä kaudella, mikä on ylivoimasesti eniten koko liigassa. Torjuntaprosentti .919 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2.75 ovat lukuja, joiden valossa Gibson ansaitsee suurimmat kiitokset työmäärään suhteutettuna.
Viime viikolla puolustaja Hampus Lindholm kommentoi aavistuksen salakavalasti median edessä joukkueen pelitapaa ja rivien välistä oli selkeästi luettavissa, että Carlylen systeemi ei toimi nykyajan NHL:ssä.
– Hyökkäyspäädyssä me seisomme paikallaan. Jos katsoo paljon maaleja tekeviä joukkueita tässä liigassa, heillä on tyyppejä joka puolella. Puolustajat ovat hyökkäyksessä mukana ja on vaikea puolustaa sellaisia joukkueita vastaan, joissa pelaajat liikkuvat paljon. Me pysymme paikoillamme liian usein. Meidän täytyy löytää keino pois tästä, summaili Lindholm Ottawa Senatorsia vastaan kärsityn tappion jälkeen viime keskiviikkona, jolloin putki oli kahdeksan ottelun mittainen.
Lindholm availi selkeimmät viat avoimesti: joukkueesta uupuu nopeutta ja viisikkopeli ei ole ajan tasalla.
Ongelmat juontavat juurensa aina jostain ja Ducksien tapauksessa pienen kaivamisen jälkeen on helppo todeta, että vastuun fiaskosta kantaa Murray.
Carlylen vuonna 2005 alkanut ensimmäinen pesti ankkojen kanssa saavutti kliimaksin kaudella 2007-08, jolloin joukkue voitti Stanley Cupin. Lopulta vuonna 2011 Carlyle joutui astumaan sivuun, sillä joukkue ei päässyt pudotuspeleihin.
Vuonna 2016 Murray joutui useampaan otteeseen vakuuttelemaan Anaheimin johtoporrasta, ennen kuin sai tahtonsa läpi ja tämä hoiti Carlylelle vanhan pestinsä takaisin. Tänä kautena on käynyt selväksi, että aika on selkeästi ajanut jo kokeneesta valmentajasta ohitse.
Tilanne on epämiellyttävä, sillä mikäli Murray myöntää virheensä ja näyttää päävalmentajalle ovea, asettaa hän itsensä myös epäpätevään valoon. Toisaalta, jos hän itsepäisesti katsoo oman korttinsa loppuun saakka ja kurssi ei muutu, niin potkujen uhka on silti realismia.