Suomalainen jääkiekko elää tällä hetkellä vahvaa uuden tulemisen vaihetta. Meneillään olevat Liigan finaalit tulevat lyömään kaikkien aikojen yleisöennätykset, mutta mitkä ovat kaikkien aikojen mestarijoukkueita?
Ilves 1984/85
Paras viidestä -järjestelmällä pelatut loppuottelut näyttivät jo kääntyvät vahvasti Turun Palloseuran suuntaan. TPS johti sarjaa lukemin 2-0 ja sen riveistä löytyi valtavan pioneerityön suomalaisen jääkiekon eteen tehneitä legendoja. Timo Nummelin, Reijo Leppänen, Jorma Valtonen ja kumppanit tiesivät, mitä voittaminen vaatii. Myös Ilveksen nimilista oli häkellyttävä aina maalivahdeista alkaen, sillä veräjää vartioi kaksikko Jukka Tammi & Jarmo Myllys! Ilves väänsi itsensä mukaan sarjaan, nosti itsensä tasatilanteeseen ja edessä oli ratkaiseva viides kamppailu. Ratkaisijaksi nousi lopulta mies, joka seurasi tänä keväänä Ilveksen toimitusjohtajana Ilveksen etenemistä mitalipeleihin yli 20 vuoden tauon jälkeen. Loukkaantuneena pelannut Risto Jalo osoitti tasonsa tärkeimmillä hetkillä, iski kaksi maalia ja comeback oli valmis.
Tappara 1987/88
Ilveksen mestaruuden jälkeen alkoi paikallisvastus Tapparan aikakausi. Seuraavat kaksi mestaruutta menivät kirvesrinnoille ja myös keväällä 1988 Tappara oli eräs ennakkosuosikeista. Aiemmin samana keväänä erään jääkiekkohistoriamme tunnetuimmista maaleista, Neuvostoliittoa vastaan tehdyn voittomaalin Calgaryn olympialaisissa tehnyt Erkki Lehtonen kuitenkin mursi jalkansa. Lehtosen paikalle Tapparan ykkösketjun laitaan istutettiin nuori Janne Ojanen ja Tapparan marssi jatkui. Tieltä kaatuivat sekä TPS että Kärpät, kun Tappara juhli kolmatta mestaruutta peräjälkeen. Suoritus oli tuolloin vielä SM-liigana tunnetussa sarjassa ensimmäinen laatuaan.
TPS 1994/95
90-luvun klassikoita olivat ehdottomasti TPS:n ja Jokereiden väliset kohtaamiset. Jokerit oli ottanut vuosikymmenen alkupuolella suuren loikan eteenpäin uuden rahoituspohjan ja Teemu Selänteen kaltaisten nuorten tähtien johdolla. TPS kuitenkin vastasi luomalla huikean menestystehtaan, jonka päällimmäisenä toimijana oli päävalmentaja Vladimir Jursinov. Keväällä -95 pelattiin eräs kaikkien loppuottelusarjoista, kun huippunimiä vilissyt Jokerit sai vastaansa Palloseuran tähtisikermät. Koivu-Lehtinen-Summanen. Puolustuksessa mm. Sami Salo, Kimmo Timonen ja Marko Kiprusoff. Kummastakin joukkueesta voisi luetella huoletta pitkän listan nimiä, jotka mainittiin sittemmin vielä suuremmilla kirjaimilla NHL:n yhteydessä.
Kotietu oli Jokereilla ja kolmen ottelun jälkeen sillä oli myös johtoasema otteluvoitoin 2-1. TPS kuitenkin tasoitti otteluvoitot kotihallissaan ja siirsi ratkaisun tuolloin vielä Nordenskiöldinkadun jäähallissa pelanneiden Jokereiden kotijäälle. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut, tuolloin vielä monilta osin kokematon TPS oli nostanut mm. sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssit voittaneen Saku Koivun kirkkaaksi tähdeksi jääkiekkotaivaalle. Ratkaisevassa, lukemiin 1-5 päättyneessä ottelussa tahtipuikkoa heilutti kuitenkin kokenut Raimo Summanen, jonka lavasta lähti kaksi todella tärkeää maalia mestaruuden matkatessa Turkuun.
Kärpät 2006/07
Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä syntyi sanonta ”puolen Suomen joukkue”, jonka takana oli itsekin aiemmin liigavalmentajana toiminut Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno. Kaudella 2006/07 Junno saattoi seurata levollisin mielin pohjoisen omien poikien rymistelyä kohti mestaruutta. Janne Pesonen, Mika Pyörälä, Jari Viuhkola, nuori Juhamatti Aaltonen ja kumppanit eivät jättäneet paremmuudesta kauden aikana minkäänlaista epäselvyyttä. Jo runkosarjan voitto matkasi Raksilaan ja voittokulku jatkui entistä hurjempana pudotuspeleissä. Pelicans sai antautua voitoin 4-0 eivätkä pussinokat saaneet kauden parhaana maalivahtina palkitun Tuomas Tarkin taakse koko sarjassa kuin yhden maalin. Blues kaatui välierissä lukemin 3-0 ja loppuottelut päättyivät Kärppien voittoon Jokereista niin ikään voitoin 3-0. Pudotuspelien maalieroksi muodostui 38-13 ja Oulu oli jälleen valmis juhliin.
Ässät 2012/13
Turun Palloseuran mestaruus 2010 oli valtava yllätys. Ässissä oltiin kaudella 2012/13 tilanteessa, jossa päävalmentaja Karri Kiven asemasta käytiin keskustelua ja potkujen uhka oli todellinen. Monien, useaan otteeseen kirjoissakin raportoitujen käänteiden jälkeen Porissa päästiin nousuun joka kasvoi voittoputkeksi asti. Itseluottamus ruokki itseään, katsomot täyttyivät jälleen ja Veli-Matti Savinaisen kaltaiset duunarilätkän ruumiillistumat alkoivat ruokkia hurmosta. Kun maalille muodostui muuri nimeltä Antti Raanta, Porissa uskottiin yhtäkkiä lähes mahdottomaan.
Pudotuspeleissä Ässät raivasi tieltään KalPa:n sekä JYP:in, kunnes finaaleissa vastaan asettui Jukka Rautakorven Tappara. Paras seitsemästä -menetelmällä käydyssä sarjassa voitot olivat 2-2 viidennen ottelun käynnistyessä Tampereella. Varsinainen peliaika päättyi 1-1 ja ratkaisua haettiin aina kolmannesta jatkoerästä saakka. Ajassa 108:59 Savinainen ratkaisi voiton Ässille. Kuudes loppuottelu Porissa päättyi Ässien voittoon maalein 3-2 ja koko kaupunki sekosi ikimuistoisen tarinan huipennuksesta.
HIFK 1997/98
Suomalainen liigahistoria on nähnyt paljon nimekkäitä yksilöitä ja joukkueita, mutta HIFK:n ryhmä kaudella 1998/98 on sanalla sanoen käsittämätön. Jo yksinomaan yksilöiden myöhempiä uria ja saavutuksia tarkasteltaessa ei voisi uskoa, että Suomeen on saatu kasattua kyseisen tasoinen ryhmä. TPS:n ja Jokereiden 90-luvun joukkueilla on tähän sanansa sanottavana, mutta HIFK:n nimilista on mykistävä. Maalilla oli myöhemmin Boston Bruinsin riveissä kaksi kertaa Vezina Trophyn ja kertaalleen Conn Smythe Trophyn voittanut Tim Thomas. Valmentajaduo Erkka Westerlund & Raimo Summanen sai laittaa puolustukseen mm. sellaisia nimiä kuin Brian Rafalski, Kimmo Timonen ja Jere Karalahti. Hyökkäyksessä tehoja takoivat Christian Ruuttu, Jan Caloun, mestaruuden ratkaisseen maalin iskenyt nuori päällikkö Olli Jokinen sekä lukuisa joukko vaikkapa Leijonista tuttuja pelaajia. Jarkko Ruutu, Niklas Hagman, Toni Sihvonen, Mika Kortelainen…sekä syvyys että roolit osuivat kohdalleen. Äänestyksiä järjestettäessä tämä joukkue on valittu erittäin usein kaikkien aikojen seurajoukkueeksi Suomessa.