Kesäkuussa alkavat Venäjällä järjestettävät jalkapallon MM kisat 2018 lähenevät päivä päivältä ja odotus käy kuumana. Kisat starttaavat  14.6 Moskovassa, josta voit lukea lisää täältä. Nyt on aika tutustua uuteen kisakaupunkiin eli Samaraan, jossa ensimmäinen ottelu käydään 17.6 Costa Rican ja Serbian välillä. Samara (Самара) on Samaran alueen pääkaupunki ja yli 1,1 miljoonan asukkaan koti kuuluisan ja monia runoja, lauluja sekä muita taideteoksia inspiroineen Volga joen rannalla. Volga on Samaran kohdalla melkein kaksikilometriä leveä, joten mistään pikku purosta ei ole kyse.


Volga villinä ja vapaana

Samaran alue on vallattu aikoinaan mongoleilta ja kaupunki on perustettu venäläisten toimesta vuonna 1586. Samarasta kasvoi nopeasti viljakaupaun keskus ja mahtuupa sen historiaan myös ajanjakso, jolloin kaupungin asukkaista oli vain 1,5 % venäläisiä, joten Samara on ollut vahvasti ei-venäläinen. Nimeäkin tämä jalkapallon maailmanmestaruus kisat isännöivä kaupunki on vaihtanut, sillä vuodesta 1935 vuoteen 1991 kaupunkia kutsuttiin nimellä Kuibyšev sen aikaisen vallankumoussankarin mukaisesti. Samara sai myös kunnian toimia Neuvostoliiton toissijaisena pääkaupunkina toisen maailmansodan aikana ja Neuvostoliiton aikana kaupunki oli myös sotilaallisista syistä suljettu.

Samarasta löytyy tärkeä jokisatama Volgan varrelta, koko Venäjälle merkittävä rautatieasema, iso valtatie kulkee molempiin suuntiin ja läheltä löytyy kansainvälinen lentokenttä. Nykyään kaupunki onkin liikenteen solmukohta ja tärkeä teollisuuskeskus. Miljoonakaupunki Samara on tänä päivänä iso ja merkittävä sosiaalinen, poliittinen, taloudellinen, teollinen sekä kulttuurin keskus Euroopan Venäjällä. Kaupungin elämä ja eläminen on aina luonnollisesti ollut sidoksissa ohi kulkevaan massiiviseen, mutta kauniiseen Volga jokeen. Samarassa sanotaan Volgan joenvarsi alueen olevan yksi suosituimmista virkistyspaikoista sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Runollisesti on todettu, että kauniimpaa ja pidempää jokirantaa saa hakemalla hakea.

Nähtävää ja koettavaa

Samara on helposti saavutettava kaunis kaupunki monipuolisten kulkuyhteyksien varrella. Kaupunki on yksi näkyvimmistä Volga joen alueen kaupungeista ja tämä yksi venäjän miljoona kaupungeista on tunnettu Venäjän ilmailukeskuksena. Samarasta löytyy useita mielenkiintoisia museoita, puistoja, teattereita, muistomerkkejä, kirkkoja, näköalapaikkoja sekä viihdyttävää tekemistä. Yksi mielenkiintoisimmista on kaupungin ikoninen maamerkki on 68 -metriä korkea, 20 tonnin painoinen muistomerkki Sojuz kantoraketista, joita Samarassa on valmistettu. Legendaarista Lada Samara -merkkistä autoa valmistetaan puolestaan Samaran lähellä sijaitsevassa Toljatt nimisessä kaupungissa.

Historian havinaa pääsee katselemaan muun muassa tutustumalla 1990-luvulla kaupungin keskustan ammattikoulun kellarista löytyneeseen Josif Stalinille tehtyyn sota-aikaiseen salaiseen bunkkeriin. Bunkkeri on nykyään yksi Samaran kaupungin vierailluimmista matkailunähtvyyksistä, joten sitä ei kannata missata. Leninin kotimuseo on myös oiva kohde historiasta kiinnostuneille. Nykypäivän havinaa on Samaran valtiollisella avaruusteknologian yliopistolla, jossa kehitetään Venäjän uutta avaruuohjelmaa. Samarassa sijaitsee siis lisäksi yksi jalkapallon MM kisat 2018 isäntämään parhaimmista teknologisista instituuteista.


Jalkapallon MM kisat 2018 Samarassa

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut 2018 käydään siis kesä – heinäkuun vaihteessa ja Samarassa pelataan kuusi ottelua. Alkulohkon otteluita käydään kaupungin Samara Arenalla neljä; muun muassa Tanska kohtaa Australian 21.6 ja Uruguay isäntämaa Venäjän juhannuksen jälkeen 25.6. Mikäli jalkapallon katsomiselta ehtii, kannattaa matkailijoiden Samarassa ehdottomasti maistella votkaa, olutta sekä suklaata vierailemalla esimerkiksi venäläisessa panimossa pelien välissä.

Samara Arena on rakennettu jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten ja stadionin rakennus on alkanut jo vuonna 2014. Myöhemmin voi lukea lisää tästä Samara Arenasta sitä käsittelevästä artikkelistamme. Pelit kuitenkin näissä kisoissa Samarassa tullaan todennäköisesti kokemaan lämpimässä säässä. Samarassa on mannermainen sää eli kylmät talvet ja kuumat kesät. Parhaimmillaan lämpötila on kesä – heinäkuun aikana voinut nousta jopa neljäänkymmeneen asteeseen ja talvella puolestaa ennätyspakkaset ovat saman verran ja vähän enemmän miinuksia.

Heinäkuussa keskilämpötila on 25- 27 asteen välillä, joten voittaja lohkosta E ja toinen lohkosta F kohtaavat toisensa mitä luultavimmin Samara Arenalla heinäkuun alussa neljännesvälierämatsissa hyvin hikisissä tunnelmissa! Samoin puolivälierä ottelu nähdään Samarassa heinäkuun 7. päivä. Neljännesvälierä ottelu voikin olla mielenkiintoinen, sillä lohkot E ja F ovat erittäin mielenkiintoiset. Sisältäen muun muassa Brasilian, joka ei ole koskaan jäänyt lopputurnauksen ulkopuolelle ja pitää hallussaan ainoana maana viisi mestaruutta sekä Saksan, joka on ainoana maanan saavuttanut mitalain neljissä perättäisissä maailmanmestaruuskisoissa. Myös kisoissa debyytin tekevä Ruotsi on mukana näissä karkeloissa ja lisää lohkojaosta voit lukea täältä, mikäli esimerkiksi neljännesvälierä ottelu Samarassa kiinnostaaa.

Samara pähkinänkuoressa

  • Asukasluku 1,1 miljoonaa
  • Perustettu 1586
  • Finnair lentää suoraan vajaa kolme tuntia
  • Euroopan pisimmän joen eli Volgan varrella
  • Etäisyys Moskovaan 1057 km
  • Suosituin nähtävyys Samaran rantakatu
  • Cosmos Areena on nimeltään Samara Arena kisojen ajan