Jääkiekon MM-kisat 2021
Lähtevätkö Leijonat uusimaan maailmanmestaruutta tuttujen eurooppalaispelaajien voimin
Jääkiekon MM-kisat 2021 alkavat Suomen osalta äärimmäisen mielenkiintoisissa merkeissä. Leijonat ovat pelanneet edellisen MM-ottelunsa jo kaksi vuotta sitten, mutta siitä huolimatta joukkue lähtee tämän kevään lopputurnaukseen hallitsevana maailmanmestarina.
Vuoden 2019 MM-kisat olivat todellinen voimannäyttö suomalaisesta yhteisöllisyydestä, työnteon merkityksestä ja kotimaisesta jääkiekko-osaamisesta. Huolimatta siitä, että Suomella oli nimettömämpi kisaryhmä kuin vuosikausiin, luotsasi Jukka Jalonen joukkueensa vastustamattomasti maailmanmestaruuteen.
Osoitus siitä, että Leijonat kykenevät menestymään jopa ilman maan suurimpia tähtiä ja näyttämään pelitavallista mallia koko muulle maailmalle on nostanut MM-kisojen odotusarvoa entisestään. Jääkiekon MM-kisat ovat normaaleissa oloissakin vuoden odotetuin kiekkotapahtuma Suomessa, mutta tänä keväänä kisojen merkitys on kannattajille vielä normaaliakin suurempi pitkän odotuksen vuoksi.
Viime vuonna jokainen leijonafani odotti vesi kielellä nähdäkseen, kuinka kaksi vuotta aiemmin muuta jääkiekkomaailmaa nöyryyttänyt Suomi onnistuisi MM-kultaansa puolustamaan. Koronapandemiasta johtunut MM-kisojen peruuttaminen tarkoitti, että kannattajat ovat joutuneet odottamaan hallitsevan maailmanmestarin näkemistä jäällä tähän päivään asti.
Vaikka Leijonien edellinen maailmanmestaruus olikin yksi 2010-luvun suurimpia jääkiekkoyllätyksiä, eikä joukkue tänäkään vuonna ole kertoimien perusteella turnauksen suurin suosikki, odottavat fanit Suomen maajoukkueelta vain ja ainoastaan kultaa Latviassa pelattavista MM-kisoista.
Lohdullista fanien kannalta on se, ettei mestaruuden uusiminen ole tilastoihin pohjaten yhtään niin epätodennäköistä kuin äkkiseltään saattaa kuulostaa. Yhteensä kolme maailmanmestaruutta voittaneet Leijonat eivät toki ole tässä vielä onnistuneet, mutta kyseisen tempun tekijöitä löytyy kyllä kotimaamme kummastakin naapurista.
Ruotsi on onnistunut uusimaan mestaruutensa kahdesti. Ensimmäisen kerran 1990-luvulla, ja toisen kerran vuonna 2018, ennen kuin Suomi katkaisi Tre Kronorin mestaruusputken.
Neuvostoliiton punakone puolestaan voitti 1960- ja 1970-luvuilla jopa yhdeksän maailmanmestaruutta peräkkäin. Kaikkiaan Neuvostoliitto onnistui mestaruuden uusimisessa 15 kertaa. Vielä maan hajoamisen jälkeenkin Venäjä on onnistunut tuplamestaruuden voittamisessa kertaalleen, kun maa taisteli tiensä maailmanmestariksi peräkkäisinä vuosina 2008 ja 2009.
Näiden kahden maan lisäksi myös Tšekkoslovakia, Tšekki sekä Kanada ovat onnistuneet voittamaan useamman maailmanmestaruuden peräkkäin. Tšekkoslovakia voitti kaksi mestaruutta putkeen vuosina 1976–77, kun taas maata jääkiekkomahtina seurannut Tšekki vei kultaa vuosina 1999–2001. Kanada puolestaan on uusinut mestaruutensa historian saatossa jopa 13 kertaa – edellisen kerran vuoden 2016 MM-kisoissa.
Ei olisi siis mitenkään ennen kuulumatonta, jos Leijonat venyisivät toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen, vaikkei maa turnauksen suurimpiin suosikkeihin lukeudukaan. Vedonlyöntikertoimien valossa Suomi on nimittäin vasta turnauksen neljänneksi suurin mestarisuosikki. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä suomalaisten poikkeuksellinen sitoutuminen ja Jalosen pelikirja tuovat joukkueelle sellaista etua, joka ei näy paperilla.
Lisäksi maajoukkueen vetovoima on nyt suurempi kuin koskaan. Viimeistään nyt jokaisen suomalaisen jääkiekkoilijan pitäisi olla vakuuttunut Leijonien toimintakulttuurista ja haluta tulla valituksi kisajoukkueeseen. Menestyksennälkäisistä pelaajista ei Suomen menestys tule MM-kisoissa jäämään kiinni.
Siksi onkin mielenkiintoista pohtia, kuinka nimekkään joukkueen Jalonen kisoihin tänä vuonna saa. Ryhmän lopullinen nimilista tulee vaikuttamaan myös paljon joukkueiden kertoimiin niin yksittäisissä otteluissa kuin koko turnauksen voitonkin osalta, joten aihe on tärkeä myös vedonlyöjille.
Vuoden 2019 MM-kisat osoittivat, ettei menestys vaadi tähtiloistoa
NHL-pelaajien saapuminen jääkiekon MM-kisoihin on Suomessa jokakeväinen puheenaihe. Tälläkään kertaa Pohjois-Amerikassa pelaavien pelaajien tilanteesta ei voi sanoa varmaksi mitään, ennen kuin NHL:n runkosarja noin viikkoa ennen MM-kisojen alkamista loppuu.
Jalonen tuskin kursailisi NHL-pelaajien valitsemisen suhteen, jos he kaikki olisivat hänen käytössään. Maajoukkueen päävalmentaja on kuitenkin osoittanut, että pystyy repimään valtavia tehoja myös hieman nimettömämmästä joukkueesta, joten mitään armopaloja ei NHL-statuksen omaaville pelaajille ole luvassa. Kuten edelliset jääkiekon MM-kisat osoittivat, pelaajien sitoutuminen ja roolitus merkitsevät Jaloselle enemmän kuin nimi pelipaidan selässä.
Vuonna 2019 Jalonen kasasi, osin pakon sanelemana, osin omasta halustaan, kisaryhmänsä lähes yksinomaan Euroopassa pelaavista pelaajista. NHL-kokemusta pelaajista oli vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja hyökkääjä Juho Lammikolla, eikä heistäkään kumpikaan kuulunut oman NHL-joukkueensa avainpelaajiin.
Suomen nimettömälle joukkueelle naureskeltiin ennen kisoja, mutta niin vain Jalonen luotsasi täydellisen sitoutuneen ryhmänsä kaikki yllättäneeseen maailmanmestaruuteen. Tämä on saanut osan maajoukkueen faneista jopa vaatimaan, että leijonaryhmä kasattaisiin tänäkin vuonna vain eurooppalaisista seurajoukkueista.
Maajoukkueen päävalmentajalle pelaajien seurajoukkueen sijainti tai status ei kuitenkaan ole määrittävä tekijä. Jalonen on tiukan pelikurin ja tarkan roolituksen nimeen vannova valmentaja, ja tulee valitsemaan joukkueeseen sellaiset pelaajat, joiden hän uskoo palvelevan kokonaisuutta parhaiten – pelasivat nämä sitten NHL:ssä, KHL:ssä tai Liigassa.
Toisaalta samalla se tarkoittaa, että Euroopassa pelaavat pelaajat ovat lievässä etulyöntiasemassa Pohjois-Amerikassa leipänsä ansaitseviin kollegoihinsa nähden. Euroopan sarjojen pelaajien kanssa Jalosella on nimittäin ollut huomattavasti enemmän aikaa työskennellä, joten hän tietää tasan tarkkaan, mitä hän tulee heiltä kentällä saamaan. Lisäksi eurooppalaisten joukkueiden pelaajat vapautuvat maajoukkueen käyttöön aiemmin, mikä on tiiviin kollektiivin voimaan luottavalle päävalmentajalle äärimmäisen tärkeää.
Jo huhtikuun alussa Jalonen kommentoikin, että myös tämän kevään MM-joukkue tulee rakentumaan Euroopassa pelaavien pelaajien varaan. Samalla päävalmentaja myönsi, että on nimennyt jo yksitoista KHL:ssä pelaavaa pelaajaa alustavaan kisaryhmäänsä.
Katetta Jalosen puheille saatiin huhtikuun viimeisellä viikolla, kun leijonavalmentaja julkisti ensimmäisen MM-leiriryhmänsä. Joukkue – kuten tietysti oletettua tässä vaiheessa kautta – oli koottu täysin Euroopassa pelaavista pelaajista.
Jalonen osoitti luottavansa tuttuihin pelaajiin, sillä alustavassa kisaryhmässä oli mukana jopa kuusi edellisten kisojen maailmanmestaria – Metallug Magnitogorskin maalivahti Jussi Olkinuora, Sveitsin Bielissä pelaava puolustaja Petteri Lindbohm, ensi kaudeksi Kärppiin palaava puolustaja Atte Ohtamaa, Linköpingin hyökkääjä Niko Ojamäki ja Jokerien hyökkääjät Veli-Matti Savinainen sekä kansan suursuosikiksi noussut, vuonna 2019 Leijonia kipparoinut, Marko Anttila.
Euroopassa pelaavien pelaajien preferoiminen saattaa olla hyvä uutinen myös heille, jotka haluavat hakea vedonlyöntivoittoja Suomen peleistä hieman tavallista suuremmilla kertoimilla. Jääkiekon MM vedonlyöntikertoimet heilahtelevat aina joukkueiden nimilistan mukaan, ja voimme olla varmoja siitä, ettei hieman nimettömämpi, eurooppalaisista seuroista kasattu joukkue ainakaan nosta Suomen osakkeita vedonlyöjien silmissä.
Toisaalta leijonaryhmä näytti jo kaksi vuotta sitten, ettei se kumartele kuvia tai taltioi todennäköisyyksiä. Jalonen saakin jälleen varmasti jalkeille joukkueen, joka sitoutuu yhteisen päämäärän eteen sataprosenttisesti ja uskoo omiin mahdollisuuksiinsa, näyttivät ennakkoasetelmat miltä tahansa.
Suomi voikin jälleen tänä keväänä olla vedonlyöjien paras ystävä jääkiekon MM-kisoissa. Jos Jalonen päätyy pääosin Euroopassa pelaavista pelaajista koottuun joukkueeseen, eivät Leijonat tule kertoimien valossa lähtemään suosikkeina turnaukseen tai edes omaan lohkoonsa. Esimerkiksi Kanada voi lähes varmuudella pitää suurempana suosikkina lohkon voittajaksi kuin Suomea. Tiivis pelikuri ja joukkuehenki saattavat kuitenkin kantaa pitkälle, eikä olisi jättiyllätys, jos joukkue onnistui jättämään jääkiekon mahtimaan taakseen.
NHL-pelaajilta ei kuitenkaan voi täysin sulkea ovea
On toki muitakin syitä sille, miksi MM-kisojen joukkuetta kannattaa lähteä rakentamaan eurooppalaisten seurojen pelaajien varaan, kun vain edellisten kisojen menestys. Sen lisäksi, että Jalonen luottaa Euroopassa pelaaviin ja hyvin toisensa tunteviin pelaajiin, on NHL-pelaajien varaan laskeminen äärimmäisen hankalaa.
Jopa normaalioloissa NHL-pelaajien saaminen MM-joukkueeseen on epävarmaa, sillä moni Suomen parhaista pelaajista pelaa vielä NHL:n pudotuspelejä, kun kiekko tippuu jäähän MM-kisoissa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin vielä kinkkisempi. Mahdolliset karanteenisäädökset Latviassa vesittäisivät myös niiden NHL-pelaajien osallistumisen, jotka oman seurajoukkuekautensa päättymisen myötä MM-kisoihin normaalisti ehtisivät.
Myös tämän takia Jalonen varmasti haluaa olla laskematta yhdenkään NHL-pelaajan saapumisen varaan, ja rakentaa MM-joukkueen rungon itselleen tutummista, Euroopassa pelaavista, pelaajista.
Ei kuitenkaan voi kieltää, etteivätkö NHL-pelaajat omalla erikoisosaamisellaan nostaisi Leijonien menestysmahdollisuuksia merkittävästi. Vaikka Suomen pelitavallinen selkänoja on niin vahva, että se antaa yksilöiden heikkouksia anteeksi enemmän kuin yhdelläkään toisella maalla, ratkeavat tiukat pudotuspeliottelut silti usein yksittäisiin hetkiin tai pelaajien henkilökohtaisiin suorituksiin.
Jos Leijonat saisivat mukaansa edes muutaman tähtiluokan vahvistuksen maailman kovatasoisimmasta jääkiekkosarjasta, kääntäisi se joukkueen taitomittarin välittömättömästi uusiin lukemiin. Tämän myötä mahdollisuus siihen, että joukkue pystyisi kääntämään tiukkoja otteluita edukseen pelaajien henkilökohtaisen osaamisen avulla, kasvaisi merkittävästi.
Myös Jalonen tietää tämän. Siksi hän varmasti jättää oven kisakoneeseen auki niille NHL-pelaajille, joiden kausi päättyy jo runkosarjaan. Tämän kauden poikkeuksellisen aikataulun takia sekään ei kuitenkaan välttämättä riitä.
NHL:n runkosarjan piti alun perin loppua jo 8. päivä toukokuuta. Se olisi tarkoittanut, että runkosarjaan kautensa päättävillä pelaajille olisi ollut yli kaksi viikkoa aikaa liittyä kisajoukkueen vahvuuteen ennen Leijonien ensimmäistä ottelua. Tämä olisi todennäköisesti antanut riittävästi aikaa myös mahdollisten karanteenimääräysten noudattamiselle.
Taalaliigassa – lähinnä Vancouver Canucksin joukkueessa – sattuneiden koronatapausten vuoksi runkosarjan päätöstä on kuitenkin jouduttu siirtämään yli viikolla. Tämänhetkinen ennuste runkosarjan päättymiselle on toukokuun 16. päivä.
Tämä tarkoittaisi sitä, että kisoihin saapuvat NHL-pelaajat joutuisivat pahimmillaan hyppäämään tositoimiin suoraan lentokoneesta, ilman yhtään harjoitussessiota muun joukkueen kanssa. Tilanne on kaukana optimaalisesti, ja saattaa olla tiukkaa pelikuria vaativalle Jaloselle se korsi, joka katkaisee kamelin selän NHL-pelaajien odottamisen suhteen.
Tämän lisäksi mahdolliset karanteenivaatimukset tarkoittaisivat, että NHL-pelaajat olisivat edustuskelpoisia käytännössä vasta pudotuspeleissä. Jo nyt voidaan varmuudella sanoa, että sellaista tilannetta Jalonen ei tule hyväksymään.
Pahimmillaan NHL-pelaajat voivatkin, muita myöhemmin joukkueen piiriin saapuessaan, jopa vahingoittaa joukkueen koheesiota ja sekoittaa pakkaa turhaan. Tämä saattaa jopa vesittää muun joukkueen huolellisilla valmisteluilla saavuttaman edun ja vahingoittaa Leijonien menestysmahdollisuuksia. Ääritapauksessa voikin käydä niin, että NHL-pelaajien läsnäolo laskee joukkueen kertoimia, mutta ei todellisuudessa nosta mestaruuden todennäköisyyttä merkittävästi.
Uusien pelaajien tuominen mukaan joukkueen arkeen sen jälkeen, kun muu joukkue on jo ehtinyt viettää yhdessä aikaa, on aina riskipeliä. Siksi Jalonenkin varmasti harkitsee tarkkaan, haluaako hän NHL-pelaajia joukkueeseensa tuoda, vaikka nämä omalla taitotasollaan joukkueen kokonaistasoa nostaisivatkin.
Jalosen tunnetaan suosivan sitä, että joukkue ehtii olla ja harjoitella yhdessä pitkään ennen MM-kisoja. Näin sekä joukkueen pelitapa että henkilökemiat hioutuvat, jolloin lopputuloksena on henkisesti vahva joukkue, joka on enemmän kuin osiensa summa. Tätä voidaan odottaa myös tältä keväältä – mihin luonnollisesti viittaa myös alustavan leiriryhmän julkaiseminen jo lähes kuukautta ennen MM-kisojen ensimmäistä ottelua.
Lisäpontta aikaisille valinnoille tänä vuonna antaa se, että kevään viimeinen EHT-turnaus, Tšekissä pelattava Carlsson Hockey Games, pelataan vain viikkoa ennen lätkän MM-kisoja. Optimitilanteessa Jalonen varmasti haluaisi, että Tšekkiin matkustava joukkue olisi lopullinen kisajoukkue.
Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että myös keväällä 2019 lopullinen MM-joukkue lyötiin lukkoon vasta viikkoa ennen turnausta. Jalonen on siis valmis pitämään ovea auki vahvistuksille, vaikkei niitä lopulta onnistuisikaan saamaan.
Tänä keväänä kisajoukkueen lukitseminen saattaa venyä vielä myöhemmäksi. Sen lisäksi, että NHL:n runkosarja loppuu vasta 16. toukokuuta, pelataan Liigan mahdollinen viides finaali vasta toukokuun 13. päivä. Vaikka muista Euroopan sarjoista pelaajat voivat liittyä joukkueen vahvuuteen jo aiemmin, haluaa Jalonen varmasti katsoa viimeiseen asti, mikä on Suomen mestaruudesta tahkoavien pelaajien pelikunto ja motivaatio MM-kisoja silmällä pitäen.
Ei olekaan ollenkaan vaikea uskoa, että osalle EHT-turnaukseen osallistuvista pelaajista kevään maajoukkuepelit päättyvät Tšekin reissuun, ja Latviassa kisajoukkueeseen hyppää vielä muutama uusi nimi joko NHL:stä tai Liigan finaalijoukkueista. Toisaalta mahdollisten matkustusrajoitusten myötä on mahdollista, ettei uusia pelaajia enää MM-kisojen kynnyksellä voi joukkueeseen ottaa, jolloin Tšekkiin matkaava joukkue jäisi lopulliseksi kisajoukkueeksi.
Leijonien mestaruus olisi yllätys, mutta yllätykselliset ovat jääkiekon MM-kisat 2021 muutenkin
Kysymyksiä liittyen Leijonien MM-kisaryhmään siis riittää. Monessa suhteessa lätkän MM 2021 onkin Jaloselle ainutlaatuinen haaste, jollaista hän ei enää myöhemmin urallaan tule kohtaamaan. Päivämäärät eri sarjojen loppumiselle ovat kenties haastavammat kuin koskaan, minkä lisäksi mahdolliset matkustusrajoitukset asettavat täysin omanlaisensa haasteen kisajoukkueen valinnalle.
Mikään tästä ei toki yllätä, sillä ovathan jääkiekon MM-kisat 2021 täysin poikkeukselliset koko lajin historiassa. Jo pelkästään vuoden tauko MM-kisojen välillä on historiallinen, sillä ennen viime vuotta jääkiekon MM-kisat oli pelattu vuosittain aina toisesta maailmansodasta lähtien.
Lisäkuhinaa tämän kevään turnauksen ympärillä aiheutti kisaisäntien poliittinen tilanne. Alun perin jääkiekon MM-kisat 2021 oli tarkoitus järjestää jaetusti Latviassa sekä Valko-Venäjällä. Tämän vuoden alussa Latvia kuitenkin ilmoitti, ettei se suostu enää järjestämään kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa maan epävakaan poliittisen tilanteen vuoksi.
Lopulta – fanien ja sponsorien painostamana – kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF riisti kisaisännyyden Valko-Venäjältä, ja kisat myönnettiin kokonaisuudessa Latvian Riikaan.
Leijonien toinen peräkkäinen mestaruus ei siis olisi lähelläkään oudointa asiaa tämän kevään MM-kisojen ympärillä – huolimatta siitä, että Suomi lähteekin Latviaan vasta turnauksen neljänneksi suurimpana mestarisuosikkina vedonlyöntikertoimien perusteella.
Toisaalta suurempiakin yllätyksiä on jääkiekon MM-kisoissa nähty, eikä jääkiekon MM vedonlyönti ole koskaan niin yksinkertaista kuin päälle päin näyttää. Jääkiekossa vedonlyöjän on aina otettava huomioon lukuisia asioita, jotka eivät välttämättä suoraan kertoimiin välity.
Tässä tekstissäkin käsitelty joukkueen kokoonpano on aina yksi merkittävimmistä menestystä määrittävistä tekijöistä. Kuka saa kisoihin mukaan suurimmat tähdet NHL:stä? Entä kuka joutuu rakentamaan joukkueensa lähinnä Euroopassa pelaavien pelaajien varaan? Esimerkiksi Kanada on aina etukäteen MM-kisojen suurin suosikki, mutta poikkeusvuosina, kuten tänä vuonna, voi käydä niin, etteivät vaahterapaidat saakaan merkittäviä vahvistuksia NHL:stä. Tämä laskee joukkueen osakkeita merkittävästi, mutta näkyy kertoimissa vasta joukkueiden julkistuksen jälkeen.
Toisaalta vedonlyöjän kannattaa myös huomioida se, ovatko joukkueen pelaajat pelanneet ennen yhdessä. Kuten esimerkiksi naapurimaamme Venäjä on näyttänyt, kisojen suurimmat tähdet eivät välttämättä takaa kirkkainta mitalia, jos yhteispeli ei toimi. Vaikka tähdet nostavat joukkueen mahdollisuuksia maailmanmestaruuteen, vaatii kultamitalien voittaminen aina tiivistä ja kurinalaista joukkuepeliä.
Tässä piilee myös Leijonien sauma. Suomen joukkue ei varmasti tule olemaan kisojen nimekkäin, mutta moni joukkueen pelaajista tuntee toisensa jo etukäteen. Jos ja kun lopulliseen kisajoukkueeseen valitaan vielä monta pelaajaa, jotka olivat voittamassa kultaa kaksi vuotta sitten ja tuntevat toistensa lisäksi Jalosen pelitavan, tulevat Leijonat olemaan haastava vastustaja kelle tahansa. Kertoimissa pelaajien yhteiset kokemukset kuitenkaan harvoin näkyvät.
Lätkän MM vedonlyönti on siis kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Yllä mainittujen lisäksi esimerkiksi joukkueen sisäinen kemia vaikuttaa olennaisesti lopputulokseen, mutta sitä on joukkueen ulkopuolisen lähes mahdotonta arvioida. Paras tapa lähestyä tätä onkin koittaa lukea ja kuunnella mahdollisimman paljon pelaajien ja valmentajien haastatteluja ja seurata pelaajien peli-ilmettä ottelujen aikana. Päätyyn asti menevän joukkueen tulee aina olla tiivis, toisistaan välittävä nippu. Jos joukkueen sisäiset suhteet onnistuu tulkitsemaan oikein, voi olla varma siitä, että on useimpia muita vedonlyöjiä edellä.
Todellinen jääkiekkotietäjä voi yrittää myös tulkita joukkueen sisäisiä roolituksia pelaajalistan perusteella. Esimerkkinä toimii kahden vuoden takainen Suomen joukkue, joka ei missään nimessä ollut kisojen suurimpia voittajasuosikkeja. Päävalmentaja Jalonen oli kuitenkin harkinnut joukkueensa sisäisiä roolituksia viimeistä piirtoa myöden pelaajia valikoidessaan, ja tämä näkyi lopputuloksessa.
Joukkueiden julkistus onkin yksi kevään jännittävimpiä hetkiä jääkiekon MM-kisojen vedonlyöntiin liittyen. Taitava vedonlyöjä osaa katsoa pelkän nimilistan taakse ja tulkita, millaisia luonteita joukkueessa on, tulevatko nämä toimeen keskenään ja miten tarkasti joukkueen roolitus on etukäteen mietitty. Jos näihin kysymyksiin löytää vastauksen, voi jääkiekon MM 2021 vedonlyönti olla nautinnollisempaa kuin olisit koskaan kuvitellutkaan.