Jalkapallon EM kisat - voittajamaat kautta historian
Jalkapallon EM kisat 2024 ovat päivä päivältä lähempänä. Euroopan mestaruuskilpailut kuuluvat jalkapallon arvostetuimpiin turnauksiin. Tässä UEFA:n järjestämässä turnauksessa pelikentällä kohtaavat Euroopan parhaimmat joukkueet, joista monet kuuluvat myös maailman kärkeen.
Jalkapallon EM-kisat järjestettiin vuonna 1960 Saksassa, joten jalkapallon EM-kisat 2024 sisältävät myös historian havinaa. Saksa ja Espanja ovat voittaneet eniten maailmanmestaruuksia – Saksa nappasi kultaa 1972, 1980 ja 1996 ja Espanja vuosina 1964, 2008 ja 2012. Eniten finaaleihin on selvinnyt Saksa, joka pelannut yhteensä 6 jalkapallon EM-loppuottelussa ja toisena tulee Espanja kolmella finaaliottelullaan.
Seuraavaksi esittelemme jalkapallon EM-mestarit kautta aikojen. Turnaus on myös valtava vedonlyöntitapahtuma, johon löydöt parhaat vedonlyöntivihjeet sivuiltamme.
Neuvostoliitto 1960
Alun perin kilpailut kulkivat nimellä UEFA European Nations Cup. Näihin vuonna 1960 Pariisissa pidettyihin kisoihin osallistui 17 maata. Lopulta Neuvostoliitto vei voiton Jugoslaviasta jatkoajalla maalein 2–1. Voittomaalin teki Neuvostoliiton Viktor Poneneldik. Tuohon aikaan Neuvostoliiton punakone hallitsi monia urheilulajeja, eikä jalkapallo ollut poikkeus.
ESPANJA 1964
Jalkapallon EM-kisa1964 kisat oteltiin Espanjassa Santiago Bernabeulla, joka tunnetaan huippujoukkue Real Madridin kotikenttänä. Isäntämaa kohtasi finaalissa hallitsevan maailmanmestarin Neuvostoliiton, joka hävisi Espanjalle 2–1. Stadionille oli kokoontunut kisoja seuraamaan yli 79 000 ihmistä, joka on edelleen jalkapallon EM-kisojen suurin katsojamäärä loppuottelussa.
Italia 1968
Tämä EM-kisojen lopputurnaus oli dramaattisesti erilainen kuin edeltäjänsä. Tällä kertaa lopputurnauksen ottelujärjestelmää muutettiin, niin että karsintojen kautta vain neljä joukkuetta pääsi lopputurnaukseen. Kisat alkoivat suoraan välieristä, joiden jälkeen oli pronssiottelu ja finaali. Lopputurnauksessa pelasivat tuolloin Italia, Englanti, Neuvostoliitto ja Jugoslavia. Finaaliin selvisivät Italia Jugoslavia. Loppuottelu päättyi tasan, mutta Italia voitti kaksi päivää loppuottelun jälkeen järjestetyssä uusintaottelussa.
Länsi-Saksa 1972
Jalkapallon EM-kisat vuonna 1972 oteltiin Brysselissä Belgiassa. Neuvostoliiton punakone jylläsi itsensä kolmannen kerran turnauksen historiassa finaaliin. Tällä kertaa kuitenkin Saksa (silloinen Länsi-Saksa) veti pidemmän korren ja legendaaristen Gerd Müllerin ja Herbert Wimmerin johdolla Neuvostoliitto kukistettiin 3–0 ja pääsi näin ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-mestareiden joukkoon.
1976 Tšekkoslovakia
Vuoden 1972 voiton jälkeen Saksa oli vahvassa nosteessa Euroopan kentillä, ja joukkueen lahjakkuus ei jäänyt epäselväksi tässä Serbiassa järjestetyssä turnauksessa, sillä Saksa eteni jälleen finaaliotteluun. Loppuottelu olikin varsinainen jännitysnäytelmä Saksan kohdatessa Tšekkoslovakian. Pääkaupunki Belgradisa pelatussa tasaväkisessä kamppailussa ratkaisuun päästiin vasta rangaistuspotkukilpailussa, joista Tšekkoslovakia selvisi voittajana. Saksa taipui ja Tšekkoslovakiasta tuli hallitseva EM-mestari.
Länsi-Saksa 1980
Kuudennet jalkapallon EM-kisat järjestettiin Italiassa 1980. Isäntämaalle kisapaikka tuli automaattisesti ja muut karsintaotteluiden kautta. Välieriä ei ollut käytössä ja alkulohkojen voittajat kohtasivat finaalissa. Lopulta Länsi-Saksa voitti Euroopan mestaruuden kukistamalla loppuottelussa Belgian numeroin 2–1.
Ranska 1984
Ranska isännöi seitsemänsiä jalkapallon EM-kisoja. Lopputurnaukseen eteni tiukkojen karsintojen kautta 7 joukkuetta ja vakiintuneeseen tapaan isäntämaa pääsi kisoihin automaattisesti. Ranska voitti turnauksen historiaan jääneillä Michel Platinin ja Brono Bellonen maaleilla, luvuin 2–0.
Hollanti 1988
Vuonna 1988 jalkapallon EM-kisat järjestettiin nykyisessä Saksan liittotasavallassa. Järjestysvuorossaan kahdeksansiin jalkapallon EM-kisoihin raivasi karsintojen kautta tiensä seitsemän maata, joihin Saksan ei isäntämaana tarvinnut osallistua. Finaalissa Hollanti näytti kykynsä voittamalla legendaarisen Neuvostoliitoin maalein 2–0. Maaleista vastasivat aikansa tähtipelaajat Hollannin Marco Van Basten ja Ruud Gullitin.
Tanska 1992
Vuonna 1992 jalkapallon EM-kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Lopputurnaukseen osallistui kahdeksan maata. Maailmanpolitiikan tapahtuvat vaikuttivat suuresti kisoihin osallistuneissa joukkueissa. Neuvostoliitto ehti hajota ennen lopputurnauksen alkua, mutta pääsi karsintamenestyksensä perusteella mukaan. Entinen Neuvostoliitto pelasi nyt Itsenäisten valtioiden (IVY) nimellä. Jugoslavia ei maassa vallinneen sotatilan takia voinut osallistua karsintoihin. Lopulta turnauksen voitti Tanska, joka pesi Saksan loppuottelussa maalein 2–0
Saksa 1996
Lontoon Wembleyssä 1996 järjestettävät EM-kisat huokuivat historian havinaa, sillä kyseessä oli kymmenes jalkapallon EM-turnaus. Näissä Englannissa järjestettävissä EM-kisoissa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön kultaisen maalin sääntö, jonka mukaan ottelu ratkeaa ensimmäisestä jatkoajalla tehdystä maalista. Finaalissa toisensa kohtasivat Saksa ja Tšekki. Tämä ottelu muistetaan Oliver Bierhoffin tekemällä kultaisella maalilla, kun ottelua oli pelattu vain 5 minuuttia.
Ranska 2000
Vuosituhannen ensimmäiset jalkapallon EM-kisat järjestettiin vuonna 2000 Belgiassa ja Hollannissa. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun Euroopan mestaruuskilpailut järjestettiin kahdessa maassa. Tiukan alkulohkon ja kutkuttavien välierien jälkeen loppuotteluun selvisivät Italia ja Ranska. Finaali päätyi lopulta Ranskan voittoon lukeminen 2–1.
Kreikka 2004
Portugalissa 2004 oteltavassa lopputurnauksessa oli 16 joukkuetta. Mukana oli uutena tuttavuutena Latvia. Vuoden 2004 EM-finaaliottelu oli yksi suurimmista yllätyksistä, sillä Kreikka oli selvinnyt loppuotteluun, jossa se kohtasi isäntämaa Portugalin. Vielä suurempi paukku oli se, että Kreikka voitti Euroopan mestaruuden kukistamalla Portugalin maalein 2–1.
Espanja 2008
Vuoden 2008 kisat pelattiin sekä Itävallassa että Sveitsissä. Kyseessä oli jalkapallon EM-historian toinen lopputurnaus, jossa kisaisännyys jaettiin kahden eri maan kesken. Espanjan vahvuus oli hyvin tiedossa, sillä viimeisen neljän vuoden aikana espanjalainen jalkapallo oli muodostunut jo käsitteeksi Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Loppuottelussa Espanja kohtasi Saksan ja ottelu päättyi Espanjan voittoon Fernando Torresin maalin myötä 0-1 voittoon.
Espanja 2012
Puola ja Ukraina isännöivät vuoden 2012 kisoja. Kyseessä oli kolmas jalkapallon EM-lopputurnaus, jota isännöi kaksi maata. Espanjalaisilla oli vielä hyvin takaraivossa ne opit, jotka toivat maalle mestaruuden vuonna 2008. Kenellekään ei siksi tullut yllätyksenä, että Espanja pelasi tälläkin kertaa finaalissa. Vastaan asettui Italia. Finaali oli Espanjan maalijuhlaa ja se voitti lopulta 4–0. Voiton myötä Espanjasta tuli EM-turnauksen historian ensimmäinen joukkue, joka on voittanut nämä kisat kaksi kertaa peräkkäin.
Portugali 2016
Ranska isännöimät Jalkapallon EM-kisat olivat 15. Euroopan mestaruuskilpailut. Näissä kisoissa ensimmäistä kertaa turnaukseen otettiin 24 maata, aikaisemman 16 maajoukkueen sijaan. Nämä kisat oli loppuotteluun tiensä taistelleen Portugalin juhlaa. Finaali Ranskaa vastaan oli erittäin tiukka, mutta lopulta Portugalin Antoine Griezmann tykitti voittomaalin, joka jäi ottelun ainoaksi maaliksi. Turnauksen paras maalintekijä oli kuudella maalillaan ranskalainen Antoine Griezmann.
Italia 2020
Vuodelle 2020 suunnitellut jalkapallon EM-kisat olivat järjestyksessään kuudennettoista. Kisat oli tarkoitus järjestää EM-kisojen 60-vuotispäivän kunniaksi 11 Euroopan maassa kesällä 2020. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun kisat järjestettiin useammassa kuin kahdessa maassa. Covid 19-epidemia kuitenkin esti tuolloin turnauksen järjestämisen ja siirtyi vuoteen 2021. Finaali olikin jännitystä täynnä, kun Italia kohtasi loppuottelussa Englannin. Varsinaisen peliajan jälkeen pisteet olivat tasan 1–1 ja Italian voitto tuli vasta rangaistuspotkujen 5.kierroksella.
UKK
Onko Suomi ikinä pelannut jalkapallon EM-lopputurnauksessa?
Kyllä on. Huuhkajat pelasivat vuoden 2020 (järjestettiin vuonna 2021) jalkapallon EM-kisoissa. Tuolloin Suomen taival pysähtyi lohkovaiheeseen.
Kuka on eniten maaleja tehnyt pelaaja jalkapallon EM-kisoissa?
Cristiano Ronaldo johtaa maalipörssiä 14 maalilla. Pitkään ennätystä hallussaan piti Michel Platini yhdeksällä maalillaan.
Mikä maa on tehnyt eniten maaleja jalkapallon EM-turnauksessa
Espanja on tehnyt yhteensä 407 maalia turnauksen historian aikana
Mikä maa on ollut yllättävin EM-voittaja?
Kreikka voitti jalkapallon Euroopan mestaruuden vuonna 2004. Kyseessä oli toinen kerta, kun maa pelasi lopputurnauksessa.
Mistä löydän jalkapallon EM-kisojen 2024 otteluohjelman?
Urheiluveikkaus.com tarjoaa kattavan infopaketin ja otteluohjelman.